Hrvatski terminološki portal središnje je mjesto na kojem se okuplja suvremena
terminološka građa na hrvatskom jeziku

Načini pretraživanja

U portalskoj tražilici razlikuju se dvije temeljne vrste pretraživanja i nekoliko načina sužavanja ili sortiranja dobivenih rezultata.

1. Osnovni je način pretraživanja slobodno pretraživanje prema bilo kojem nizu znakova koji želite pretražiti kao mogući naziv (termin) ili dio naziva. U tom ćete slučaju kao popis rezultata dobiti mješovite rezultate iz svih četiriju baza koje se pretražuju – složene abecednim redoslijedom na hrvatskom jeziku. Da biste suzili i dodatno sortirali rezultate, možete posegnuti za jednim od tehničkih rješenja koja se nude, a to su: prikazivanje rezultata samo iz jedne baze (ili kombinacija dviju ili triju dostupnih baza), abecedno sortiranje prema stranim istovrijednicama ili izvorima te dodatno sužavanje rezultata unošenjem niza znakova u za to predviđeno polje. (Primjer 1: ako u tražilicu upišete niz znakova krivulja, dobit ćete mješoviti abecedirani popis od 90 rezultata višerječnih i jednorječnih naziva iz svih polja te iz svih četiriju baza koje pretražujete, a potom sve te rezultate možete dodatno sužavati, sortirati i pregledavati.)

2. Drugi je način pretraživanja tzv. ciljano pretraživanje točno određenoga niza znakova (engl. exact match) za koji pretpostavljate da se kao stručni naziv na hrvatskom ili engleskom jeziku nalazi u jednoj od četiriju pretraživih baza. U tom ćete slučaju ispred traženoga niza znakova u tražilicu upisati znak uskličnik (!) koji će biti pokazatelj da u tražilici želite dobiti popis rezultata isključivo s traženim nizom znakova, a ne i sve ostale rezultate koji uključuju taj niz kao dio jednorječnoga ili višerječnoga naziva. (Primjer 2: ako upišete u tražilicu niz znakova !krivulja, dobit ćete tri (3) rezultata iz različitih izvora koji se odnose isključivo na imenicu krivulja, bez ostalih 87 koji tu imenicu uključuju.)