Hrvatski terminološki portal središnje je mjesto na kojem se okuplja suvremena
terminološka građa na hrvatskom jeziku

Česta pitanja

Što je Hrvatski terminološki portal (HTP)?

Hrvatski terminološki portal (HTP) novi je proizvod članova Strune s Odjela za opće jezikoslovlje Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Njime se želi na jednom mjestu okupiti što više stručnih naziva i pojmova da bi se dopunio javni sustav pretraživanja terminoloških resursa kakav je korisnicima Strune već poznat.


Tko uređuje Hrvatski terminološki portal (HTP)?

Urednici su sadržaja terminolozi Strune, a dizajna i grafičkih rješenja Vedran Cindrić i Darko Blažević iz tvrtke Flip d.o.o.


Zbog čega je pokrenut portal?

Portal je nastao kao rezultat suvremenih spoznaja o mogućnosti unapređivanja terminološke prakse koja je pokrenuta projektom Struna – Hrvatsko strukovno nazivlje te zbog potrebe da se sustavna obrada strukovnoga nazivlja u toj terminološkoj bazi dopuni i postojećim terminološkim resursima.


Što portal sadržava?

U okviru HTP-a pretražuju se terminološki zapisi iz četiriju različitih izvora: terminološka baza Struna, baza odabranih objavljenih terminoloških priručnika Strukovni rječnici, odabrana stručna izdanja Leksikografskoga zavoda „Miroslav Krleža" i nazivlje obuhvaćeno odabranim hrvatskim normama koje objavljuje Hrvatski zavod za norme. Vijesti o novoj građi na portalu redovito ćemo objavljivati u portalskoj rubrici Novosti.


Što i kako mogu pretraživati na portalu?

Na portalu se pretražuju nazivi za stručne izraze pojedinih tehničkih, prirodnih ili društvenih disciplina koji se nalaze u jednoj od baza podataka kojima omogućujemo pristup. Ne pretražuju se tekstovi prema načelu pretraživanja punoga teksta poput poznatih tražilica na internetu, odnosno kao rječnici općega jezika ili pravopisna pitanja. U rubrici Načini pretraživanja potražite odgovor na pitanje kakve vam mogućnosti pretraživanja i organiziranja rezultata nudimo.


Kako se prikazuju rezultati u sustavu za pretraživanje?

U jedinstvenoj portalskoj tražilici zajednički se pretražuju materijali iz četiriju baza koje okupljamo. Ako upišete naziv ili niz znakova (na hrvatskom, njemačkom ili engleskom jeziku) koji se nalazi u bilo kojoj od tih baza, rezultati se prikažu zajednički, a potom popise rezultata možete sužavati i pojedinačno pregledavati u odvojenim karticama za svaki pojedini resurs. Time želimo olakšati korisnicima da prepoznaju iz kojega su izvora dobili pojedine podatke i potom rezultatu mogu pristupiti otvarajući pojedini zapis, a istodobno je i opravdano rješenje jer su u okupljenim sustavima zapisi o nazivima ipak obrađivani na različitim teorijskim i praktičnim osnovama.


Je li Hrvatski terminološki portal službeni i posebno financiran projekt u RH?

Ne. Hrvatski terminološki portal ni na kakav način dodatno ne financira nijedna državna institucija ili privatni sektor, nego je isključivo plod redovita bavljenja terminološkim radom članova tima Strune te uspostavljanja partnerskih odnosa s ostalim srodnim institucijama i zainteresiranim pojedincima.


Hoće li korisnicima biti ograničavan pristup informacijama na portalu?

Ne. Pristup terminološkim zapisima, koje u suradnji s našim partnerima dajemo na uvid, bit će besplatan i dostupan u otvorenom pristupu svim zainteresiranim korisnicima. Za pretraživanje HTP-a također nije nužno otvarati korisnički profil, odnosno za ulaz ne treba upisivati korisničko ime sa zaporkom. Vaši će podatci (ime i prezime te adresa e-pošte) jedino biti nužni ako želite kontaktirati s nama preko kontaktnoga obrasca.


Mogu li korisnici pridonijeti razvoju portala?

Da, potičemo vas da nam se slobodno javite svojim pitanjima ili komentarima, odnosno prijedlozima kojima bismo mogli unaprijediti našu interakciju i rad portala na svim razinama. Na sve vaše poruke odgovorit ćemo u najkraćem mogućem roku.


Kako mogu korisnici kontaktirati s uredništvom portala?

Sve poruke koje pošaljete preko kontaktnoga obrasca stići će svim urednicima i potom će osoba odgovorna za sadržaj vašega upita u najkraćem mogućem roku i odgovoriti. Vaši će podatci (ime i prezime te adresa e-pošte) biti nužni da biste poruku poslali, a na poruke uvredljiva sadržaja na vjerskoj, nacionalnoj ili kojoj drugoj osnovi nećemo odgovoriti.