Hrvatski terminološki portal središnje je mjesto na kojem se okuplja suvremena
terminološka građa na hrvatskom jeziku

Je li podmornica plovni objekt?

U rubrici Pitajte terminologa povremeno ćemo objavljivati odgovore na različite terminološke dvojbe i upite koje dobivamo u našem kontaktnom obrascu, a potom na njih odgovaraju naši terminolozi i redaktori. Pitanje je označeno početnom oznakom P, a odgovor O.


P: Poštovani, je li podmornica plovni objekt? Ne znači li glagol ploviti isključivo kretanje po površini vode? Ili činjenica da se podmornica može kretati i po površini opravdava naziv plovnog objekta?

O: Poštovani, ako pogledate popis podređenih naziva koji su navedeni u opisu nadređenoga pojma plovni objekt, na prvom je mjestu brod.

Kako se primjerice u općejezičnim rječnicima hrvatskoga standardnog jezika podmornica definira kao „(ratni) brod duguljaste konstrukcije namijenjen plovidbi i djelovanju na površini i zaronjen ispod površine mora", autori projekta vjerojatno su odlučili da podmornicu radije definiraju višim nadređenim pojmom kao što je plovni objekt, a ne brod, odnosno ratni brod jer nisu sve podmornice predviđene isključivo za vojne namjene (što se lako može iščitati iz popisa podređenih naziva u terminološkom zapisu podmornica u Struni).

Iako glagol ploviti u općem značenju uglavnom označava kretanje po površini (što je jedna od dviju mogućnosti kretanja podmornice), činjenica da se podmornica može kretati i pod morem ipak ne znači da je plovni objekt pogrešno odabran nadređeni pojam u definiciji. Tomu u prilog ide i činjenica što u pomorskom nazivlju postoji i pojam ronilica kojemu definicija počinje nadređenim pojmom „podvodni plovni objekt", a kako podmornica nije ni samo površinski ni samo podvodni plovni objekt, mislimo da izborom nadređenoga naziva plovni objekt podmornica nije nelogično opisana i da se definicija slaže s konceptualnim sustavom unutar projekta Hrvatsko pomorsko nazivljetradicija i suvremena kretanja (MARITERM).