Hrvatski terminološki portal središnje je mjesto na kojem se okuplja suvremena
terminološka građa na hrvatskom jeziku

Cvat alga ili cvjetanje alga?

U rubrici Pitajte terminologa povremeno ćemo objavljivati odgovore na različite terminološke dvojbe i upite koje dobivamo u našem kontaktnom obrascu, a potom na njih odgovaraju naši terminolozi i redaktori. Pitanje je označeno početnom oznakom P, a odgovor O.


P: Poštovani, u stručnoj terminologiji na hrvatskom jeziku mnogi govore i pišu o cvatovima alga: pojavi nakupljanja velike količine alga, čime se promijene fizikalne i kemijske osobine mora, npr. boja mora, prozirnost, koncentracija otopljenog kisika itd. Na primjer danas čitam: „Cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna...", što ukazuje na brzinu razvoja alge i nakupljanje njene biomase u vremenskom razdoblju.

Molim objasnite je li ispravno pisati i govoriti o cvatu algi ili o cvjetanju algi? Cvat botaničarima označava nakupinu cvjetova, a cvjetanje je stanje biljke kod kojeg su njeni cvjetovi razvijeni, otvoreni i spremni za oprašivanje. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku pronalazim i opravdavam pojam cvjetanje mora, što bi trebalo označavati pojavu nakupljanja algi na površini i u stupcu vode. Tako bi bilo bolje pisati nego onako kako u spomenutom rječniku piše da je to 'pojava velikih kolonija algi na površini mora'. Cvjetanje mora (ili algi) odnosi se na nakupljanje kako planktonskih tako i bentoskih algi, a tako pronalazimo i u svjetskoj literaturi.


O: Imate pravo tvrdeći da se cvat u prvom redu upotrebljava u značenju dijela biljke koji nosi cvjetove, odnosno skupine cvjetova raspoređenih na zajedničkoj stapci (npr. cvat lipe, cvat bazge i sl.), a cvjetanje u značenju izrastanja cvijeta. S obzirom na to da cvjetanje i cvat mogu biti istoznačnice, kako nalazimo u našim rječnicima, moglo bi se reći npr. cvat crvene alge. Stručnjaci međutim radije biraju naziv (koji su potvrdili i oceanografi) cvjetanje mora u značenju nakupljanja planktonskih ili bentoskih alga. Uporaba ide u ovom smjeru:

1. cvjetanje mora = 'masovno razmnožavanje alga ili cijanobakterija'; cvat = 'sluzava nakupina alga na površini mora'.

2. izraz cvatovi alga koji ste spomenuli zvuči neobično u množini pa je bolje cvjetanje mora ili cvjetanje vode. Cvjetanje mora razmnožavanje je fitoplanktonskih alga, što na površini mora uzrokuje sluzavi cvat. Dakle, cvjetanje je proces, a cvat rezultat toga procesa.